Зміст статті Show
Серед всесвітньо відомих делікатесів рідко трапляються перші страви. Але у грузинів вийшло приготувати такий суп, який завоював серця гурманів. І говоримо ми звичайно, про суп харчо. Якщо ви досі не знаєте, як приготувати харчо вдома, пропонуємо перевірений рецепт. Готуйте, куштуйте й насолоджуйтеся грузинським колоритом!
Історія та особливості страви
Батьківщиною харчо вважають гірські регіони Грузії. Суворий клімат змушував місцевих жителів готувати калорійні, гарячі страви з яскравим смаком. Так і з’явився грузинський суп – ситний суп, що зігріває тіло і душу.
Головні особливості автентичного харчо:
- Обов’язкова основа – яловичина, часто на кістці.
- Кислинку додають сливи ткемалі, томатна паста або пюре.
- Насичений смак забезпечують спеції, зокрема хмелі-сунелі.
- Страва має доволі густу консистенцію.
- При подачі харчо посипають волоськими горіхами, зеленню.
Що треба знати про харчо?
Харчо — це густий, наваристий суп, який цілком може слугувати й другою стравою. Його готують з яловичини, яка тушкується з овочами, часником і прянощами. Суп має секретний інгредієнт — сливи ткемалі, замість яких інколи використовують сливове пюре під назвою ткалі, а в альтернативних варіантах сливи замінюють на томатну пасту чи пюре.
Тому грузинський суп чудово підходить для обіду чи вечері, особливо в холодну чи дощову погоду, адже зігріває та дає заряд енергії. Страву посипають волоськими горіхами, подають з хлібом із печі, свіжими овочами й зеленню.
Яке м`ясо обрати для харчо?
У Грузії харчо готують виключно з яловичини. Вона дає той самий насичений смак, має ідеальну соковитість, ніжність та чудово поєднується зі спеціями, часником та кислинкою, яку дають сливи.
Щодо вибору конкретної частини яловичини для грузинський суп, думки розходяться. Дехто стверджує, що найкраще готувати страву з яловичої грудинки. Грудинка — доволі жирна частина і це дозволяє страві бути більш насиченою і смачною.
Яке б м`ясо ви не обрали для харчо, воно обов`язково має бути свіжим і якісним. Придбати таку яловичину й інші види м`яса можна в «М`ясторія». Ця мережа спеціалізується на м`ясі й стравах з нього, тому знає, яким має бути
Традиційний рецепт харчо з яловичиною
Інгредієнти:
- яловичина (на кістці) — 800 г;
- цибуля — 4 шт.;
- морква — 1 шт.;
- стебла петрушки — 1 пучок;
- помідори — 400 г;
- томатна паста — 2 ст. л;
- соус ткемалі — 3 ст. л;
- аджика — 1 ст. л;
- волоські горіхи — 50-100 г;
- рис — 5 ст. л;
- перець чилі — 1 шт. (за бажанням);
- часник — 4-5 зубчиків;
- рослинна олія — для смаження;
- борошно — 1-2 ст. л;
- вода — 2,5-3 л;
- сіль, хмелі-сунелі — до смаку;
- кінза — 1 пучок.
Спершу приготуйте бульйон. У холодну воду покладіть яловичину, 1 цибулину, порізану вздовж та обсмажену на сухій пательні до чорноти, моркву, стебла петрушки або іншої зелені, лавровий лист. Варіть на повільному вогні протягом 2-3 годин. Після цього процідіть бульйон, а м`ясо відділіть від кістки й наріжте кубиком, перекладіть назад у бульйон, додайте рис і поставте на вогонь.
Три цибулини наріжте кубиком та обсмажте на рослинній олії до золотистості, додайте борошно і перемішайте. Помідори очистіть від шкірки та перекладіть до пательні, додайте томатну пасту, соус ткемалі й аджику, спеції та рублені горіхи (злегка підсушені на пательні чи в духовці). За бажанням додайте гострий перець чилі. Тушкуйте соус протягом 15-20 хв, потім перекладіть до каструлі. Окремо подрібніть кінзу та часник, додайте до інших інгредієнтів. Готуйте ще 5 хв.
Подавайте харчо з грузинським хлібом шотіс пурі, свіжими овочами і зеленню. Смачного!