100 смачних фактів про шоколад

Шоколадні батончики "Чумацький шлях" названі не на честь галактики, а на честь солодових молочних коктейлів, на які вони мали б бути схожими на смак.

100 цікавих фактів про шоколад

Ах, шоколад, перше кохання кожного чоловіка, жінки та дитини, це рішення (нехай і тимчасове) кожної проблеми, від засмучення та гніву до щастя та обожнювання.

Шоколад справді є одним із чудес світу; в минулому він настільки високо цінувався, що навіть використовувався як валюта.

У 2014 році продажі шоколаду в США склали 21,1 мільярд доларів, що вже само по собі свідчить про значущість і попит на цей продукт.

Незалежно від того, чи це білий, молочний, чорний або інші більш рідкісні сорти (про них ми розповімо пізніше), всі люблять сісти і з’їсти квадратик або десятку.

Тут ми розглянемо 100 смачних фактів про шоколад.

Вінстон Черчилль одного разу опинився під загрозою нацистського вбивства через плитку шоколаду, що вибухнула.

Ацтеки використовували насіння какао як форму валюти.

Монтесума II, ацтекський імператор, випивав понад 50 чашок шоколаду на день.

Окрім молочного, темного та білого, існує рідкісний четвертий вид, відомий як світлий шоколад.

Фільм "Віллі Вонка і шоколадна фабрика" був профінансований компанією Quaker Oats для просування своїх нових цукерок Wonka Bar. Саме тому він так і називається замість назви книги "Чарлі і шоколадна фабрика".

Джозеф Фрай винайшов перший шоколадний батончик у 1847 році.

Вартість шоколадної індустрії становить приблизно 110 мільярдів доларів на рік.

Батончики "Чумацький шлях" названі не на честь галактики, а на честь солодових молочних коктейлів, на смак яких вони мали бути схожими.

Батончики "Три мушкетери" спочатку були трьох видів: шоколадні, ванільні та полуничні. Вони перейшли на один батончик після того, як ціни на полуницю зросли.

У 1947 році сотні канадських дітей оголосили страйк і бойкот шоколаду після того, як ціна на шоколадку підскочила з 5 до 8 центів.

Цукерки Andes Candies називалися "Andy’s Candy’s" на честь творця Джорджа Ендрю Канелоса, але назву змінили після того, як чоловіки не захотіли купувати своїм партнерам шоколад з чужим ім’ям.

Дослідження 2013 року показало, що запах шоколаду в книжковому магазині збільшує ймовірність купівлі книжок будь-якого жанру на 22%, а кулінарних або любовних романів – на цілих 40%.

Найбільша плитка шоколаду важила понад 12,770 фунтів (5,792 кг), створена у Великобританії на честь 100-річчя Торнтона.

Самой дорогой в мире плиткой шоколада является 100-летняя плитка Cadbury’s. Она была продана на аукционе в 2001 году за 687 долларов. Она была взята с собой в первую экспедицию капитана Роберта Скотта в Антарктику.

Шоколадное молоко было изобретено на Ямайке. Считается, что ирландский ботаник сэр Ханс Слоан впервые смешал шоколад с молоком на Ямайке в начале 1700-х годов.

Шоколадное молоко является эффективным восстановительным напитком после тренировки.

Немецкий шоколадный торт связан с Германией. Он назван в честь своего изобретателя Сэма Германа.

В темных шоколадных конфетах может содержаться столько же кофеина, сколько в банке кока-колы.

Исследование, проведенное в 2004 году в Лондоне, показало, что 70% людей готовы отдать свой пароль за шоколадку.

В День святого Валентина американцы покупают 58 млн. фунтов (26 млн. кг) шоколада, что составляет 5% от годового объема продаж.

Аэропорт Брюсселя является крупнейшим в мире продавцом шоколада, продавая более 800 тонн шоколада в год.

Более двух третей мирового объема какао выращивается в Африке, а один только Кот-д’Ивуар производит 33% мирового объема.

Шоколадная река существовала в 1971 году. Знаменитая шоколадная река из оригинального фильма "Вилли Вонка и шоколадная фабрика" была сделана из 15 000 галлонов воды, смешанной с шоколадом и сливками. Из-за сливок река довольно быстро испортилась, и актеры говорили, что она воняет.

За даними Міжнародної організації з какао, середньостатистичний британець, швейцарець чи німець з’їдає 24 фунти (11 кг) шоколаду на рік.

У 1930 році Рут Вейкфілд додала шматочки шоколаду Nestle у тісто для печива після того, як у неї закінчився пекарський шоколад під час приготування шоколадного печива. Натомість вона створила печиво з шоколадною крихтою, а згодом продала ідею компанії Nestle за довічне постачання шоколаду.

Компанія Lays продавала обмежену серію чіпсів, вкритих молочним шоколадом, що має "солоно-солодке поєднання, а також текстурний контраст теплого розтопленого шоколаду і хрусткої крихти".

Середньостатистична шоколадка містить фрагменти комах. Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США заявляє: "Все, що містить більше 60 фрагментів комах на 100 грамів шоколаду, є бракованим".

У 2007 році злодій виніс дорогоцінних каменів на суму 28 мільйонів доларів після того, як втерся в довіру до охоронців одного з антверпенських банків, неодноразово пропонуючи їм шоколад.

1 з кожних 200 працівників, або близько 17 000 людей у Бельгії, працює у виробництві та просуванні шоколаду.

Одна шоколадка дає дорослій людині достатньо харчової енергії, щоб пройти 150 футів. Приблизно 35 шоколадних чіпсів вистачить на милю, або 875 000 чіпсів, щоб обійти весь світ.

Для виготовлення півкілограма какао потрібен увесь річний врожай з одного дерева.

Людиною, яка створила арахісове печиво Reese’s Peanut Butter Cup, був фермер на ім’я Гаррі Бернетт Різ, колишній бригадир вантажників і молочний фермер Мілтона С. Герші, засновника шоколаду Hershey’s.

Компанія Terry’s виробляє понад 350 мільйонів шоколадних апельсинових сегментів на рік.

За часів правління ацтеків за 100 какао-бобів можна було купити раба.

1 з 7 молодих людей у віці 15-24 років стверджує, що життя без шоколаду не варте того, щоб його прожити.

Найбільшою шоколадною скульптурою, яку коли-небудь робили, було великоднє яйце заввишки 10 футів і вагою 4,484 фунти (2,034 кг) у Мельбурні, Австралія.

Шоколад у синій упаковці не продається в Шанхаї та Гонконгу, оскільки китайці вважають, що синій колір асоціюється зі смертю.

Перші дерева какао були знайдені в басейні річки Амазонки, а також у венесуельських і колумбійських Андах.

У 1991 році в Барселоні було виготовлено шоколадну модель корабля розміром приблизно 42,5 фути завдовжки, 28 футів заввишки і 8 футів завширшки.

Японські жінки дарують своїм коханим шоколадні серця 14 лютого. Чоловіки через місяць відповідають на цей жест у білий день "Ховайто".

В оригінальному фільмі "Психо" кров у знаменитій сцені в душі була насправді шоколадним сиропом.

Продажі шоколаду в 2014 році склали 21,1 мільярд доларів.

6 грудня, під час свята Святого Миколая, діти в Голландії виставляють на вулицю свої калоші на ніч, щоб Санта міг наповнити їх шоколадними грошима.

7 липня – Національний день шоколаду у Великій Британії, день, коли шоколад вперше був привезений до Європи 7 липня 1550 року. Дехто приписує цей подвиг Христофору Колумбу, який здійснив його у 1504 році.

Міжнародний день шоколаду відзначається 13 вересня, а деякі країни святкують Національний день гіркого шоколаду з мигдалем 7 листопада.

Мілтон Херші, творець The Hershey Chocolate Company, починав свою імперію з цукерок. Свою першу компанію, The Lancaster Caramel Company, він заснував у 30 років.

5 тонн шоколаду достатньо для виготовлення 28 000 шоколадних апельсинів Terry’s Chocolate Oranges.

Даніель Петер створив молочний шоколад у Швейцарії в 1875 році, змішавши шоколад зі згущеним молоком після восьми років спроб і помилок.

Для виготовлення одного фунта шоколаду потрібно близько 400 какао-бобів.

Какао-дерева можуть жити до 200 років, але вони дають життєздатні какао-боби лише протягом 25 років свого життя.

Найбільша у світі коробка шоколаду важила 2 002 фунти (908 кг). Вона була виготовлена в Чикаго, США, і містила м’ятні цукерки Frango.

Існує 2 види какао-дерев. Більшість шоколаду виробляється з какао-бобів сорту Форастеро, які, як кажуть, легше вирощувати, але з какао-бобів сорту Крілло виходить набагато смачніший шоколад.

Шоколад "То’Ак" – один з найдорожчих шоколадів у світі. Кожна плитка вагою 50 грамів (1,7 унції) знаходиться в коробці ручної роботи з іспанського в’яза, на якій індивідуально вигравіруваний номер плитки.

Шоколад – єдина їстівна речовина, яка плавиться при температурі близько 93°F, що трохи нижче температури тіла, завдяки чому він легко тане на язиці.

Жінок, які полюбляють шоколад, удвічі більше, ніж чоловіків.

Доведено, що тягу до шоколаду неможливо задовольнити нічим іншим, окрім самого шоколаду.

Шоколад має ефект легкого антидепресанту, підвищуючи рівень серотоніну та ендорфіну в мозку.

Хоча це не доведено науково, багато хто вважає шоколад афродизіаком.

Шоколадна фабрика Дена пропонує бургер з беконом в шоколаді – і, судячи з усього, це не так вже й погано!

Какао-масло – це побічний продукт, який отримують шляхом подрібнення смажених какао-бобів. Окрім шоколаду, воно також використовується в косметичних продуктах, включаючи масажні олії та косметику для шкіри. Це один з найбільш стабільних, висококонцентрованих природних жирів, і оскільки він плавиться при температурі трохи нижче середньої температури тіла, він легко розчиняється в шкірі, ідеально підходить для зволожуючих кремів та інших продуктів.

Незважаючи на високий вміст жирів, шоколад не підвищує рівень холестерину в крові.

Америка споживає майже 50% світового шоколаду.

Якщо всі продані щороку плитки шоколаду Toblerone викласти кінець в кінець, вони б розтягнулися на 62 000 км (38 525 миль) – це більше, ніж окружність Землі.

Кількість шоколаду, яку в середньому з’їдає країна, пов’язана з кількістю Нобелівських лауреатів, яких ця країна виробила.

У 2009 році у світі було спожито 7,2 мільйона тонн шоколаду.

У доколумбову епоху можливі скам’янілості динозаврів подрібнювали і змішували з шоколадом.

Червоні M&M’s є одними з найпопулярніших сьогодні, але в 1970-х роках їх майже на десять років замінили помаранчевими шматочками. Це стало результатом дослідження, в якому стверджувалося, що червоний харчовий барвник пов’язаний з раковими захворюваннями.

Шоколад дає вам більш інтенсивний психологічний кайф і змушує ваше серце битися сильніше, ніж поцілунки.

Hershey’s Kisses названий на честь звуку поцілунку, який видає відкладений шоколад, коли він падає з машини на конвеєрну стрічку.

Hershey’s виробляє 70 мільйонів Kisses на день, і цього достатньо для того, щоб виготовити лінію Kisses довжиною 300 000 миль (близько 483 000 км) на рік.

Коли шоколад вкривається білим крапчастим шаром, це означає, що він "зацвів". Це відбувається через те, що молекули жиру (какао-масла) всередині шоколаду з часом піднімаються на поверхню і перекристалізовуються. Зацвілий шоколад все ще можна їсти, але він буде сухим і менш ароматним.

Компанія Ben & Jerry’s виготовила перше морозиво з тіста для печива після пропозиції на дошці пропозицій смаків у своєму магазині.

Шоколад і чилі – добре відоме поєднання, але компанія Firebox пішла ще далі, випустивши "шоколад з перцем чилі миттєвого жалю", наповнений 6,4 мільйонами екстрактів перцю чилі Scoville.

Наполеон завжди мав при собі шоколад; він їв його щоразу, коли йому потрібен був заряд енергії.

Один какао-боб містить близько 42 бобів.

Щорічно в світі з’їдається понад 7 мільярдів шоколадних чіпсів.

Американський письменник Роберт Корм’є написав роман "Шоколадна війна", який через свій характер увійшов до списку "Топ-100 заборонених/оспорюваних книг у 2000-2009 роках" Американської бібліотечної асоціації.

Світове виробництво какао, за прогнозами, скорочуватиметься третій рік поспіль; у 2015/16 році очікується виробництво на рівні 4,1 млн тонн проти 4,2 млн тонн у 2014/15 році. У 2013/14 році виробництво становило 4,3 млн тонн.

Какао-дереву потрібно майже рік, щоб виробити достатню кількість стручків для виготовлення 10 батончиків Hershey звичайного розміру.

У шоколаді в 3 рази більше ароматичних сполук, ніж у червоному вині: у червоному вині – лише 200, а в шоколаді – 600.

Дерево, з якого виробляють шоколад, називається Theobroma cacao, що в перекладі означає "їжа богів".

Щоб померти від теоброміну, отруйної сполуки, що міститься в шоколаді, людині вагою 12,5 каменів (80 кг) потрібно з’їсти близько 12,5 фунтів (5,7 кг) несолодкого чорного шоколаду або 6,2 каменів (40 кг) молочного шоколаду.

Вважається, що стародавні майя були першими, хто почав вирощувати какао-дерева і пити шоколад. Ацтекам доводилося торгувати какао, оскільки вони не могли вирощувати дерева.

Слово "шоколад" походить від ацтекського "xocoatl" – гіркого, пряного напою на основі какао-бобів.

Протягом 90% своєї історії шоколад споживали не у твердому вигляді, а у вигляді рідини.

Найбільший шоколад, який коли-небудь виготовляли, був зроблений у Нідерландах; шоколадний марципан зайняв 3 дні і важив 4,078 фунтів (1,850 кг).

Дев’яносто відсотків світового какао вирощується на невеликих сімейних фермах площею до 12 акрів (4047 кв. метрів).

У 2006 році у світі було продано понад 6,5 мільйонів тонн шоколаду.

Існують рецепти супу з шоколаду та кальмарів, але, як не дивно, лише 1 людина наважилася спробувати це поєднання, і вона дала йому 4 зірки.

У 17 столітті в Мексиці людина померла від шоколаду. У шоколад була введена отрута, яка вбила іспанського єпископа, який заборонив споживання шоколаду під час церковних служб.

Шоколад містить триптофан, який робить нас дуже щасливими. Триптофан (який також міститься в індичатині) впливає на рівень ендорфінів у мозку і підвищує рівень серотоніну, викликаючи ейфорію.

Чисте какао може допомогти запобігти карієсу. Природні хімічні речовини, що містяться в какао-бобах, борються зі шкідливими бактеріями в ротовій порожнині.

Європейці споживають близько 40% шоколаду на планеті.

Виробники шоколаду в усьому світі використовують близько 20% світового врожаю арахісу і 40% всього вирощеного мигдалю.

Шоколад фактично надихнув на створення мікрохвильової печі. Персі Спенс, вчений, який працював над радаром часів Другої світової війни, любив шоколад. Перебуваючи біля магнетрона, він помітив, що шоколадка в його кишені розтанула. Він зрозумів, що магнетрони можна використовувати для швидкого розігрівання їжі, і відкрив мікрохвильову піч.

Поглинання шоколаду без цукру діє як сильне проносне. На фабриці одного виробника стоять відра з бракованим шоколадом. На кожному відрі висить табличка, яка попереджає працівників про наслідки надмірного споживання.

Cadbury World знаходиться на місці фабрики Cadbury, заснованої Річардом і Джорджем Кедбері в 1879 році.

У 1929 році шоколад став другим за величиною продуктом Nestlé.

Річард Кедбері, син засновника Cadbury Джона Кедбері, виготовив першу коробку цукерок у формі серця в 1861 році до Дня Святого Валентина.

Вільям Кедбері (онук Річарда Кедбері, засновника Cadbury) замовив дизайн логотипу Cadbury в Парижі в 1905 році французькому дизайнеру Джорджу Оріолю.

Отже, як я вже казав раніше, шоколад дійсно є одним із чудес світу, що спонукає людей робити все, що завгодно, у пошуках цієї привабливої субстанції.

Шоколад – це миттєве джерело бажання і щастя, але його навіть використовували для вбивства!

Незалежно від того, чи це одна з найбільших шоколадних фабрик, чи невеликий ремісничий шоколатьє, чи високоякісний постачальник, який постачає ваші ласощі, просто пам’ятайте, скільки праці вкладається в кожен шматочок цієї смакоти, що тане в роті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *